Setembre 2021 / Sant Vicenç de Montalt

L'exposició 'La vida de l'aigua' arriba a l'Espai Jove

Per: Irene Gil Martinez

Del 22 al 25 de setembre, l'Espai Jove El Cau acollirà l'exposició itinerant 'La vida de l'aigua', que posa de manifest l'amenaça del canvi climàtic sobre els recursos hídrics i les accions necessàries per dur a terme una gestió sostenible de l'aigua. També mostra la importància de l'aigua per al manteniment dels ecosistemes fluvials i com a font per als diferents usos com l'agricultura, el consum domèstic i la indústria, entre d'altres. La mostra es podrà visitar de dilluns a dissabte, de 16.30 a 20.30 h.

L'exposició està formada per diversos plafons on s'explica la vida de l'aigua des de dues perspectives: l'aigua a la natura i l'aigua a la ciutat. A més, compta amb elements interactius que permeten visitar-la de forma activa. El regidor delegat de Medi Ambient, d'Infància i Joventut, d'Atenció Ciutadana i de Noves Tecnologies, Sergi Rabat, explica: «Amb la finalitat de donar a conèixer tots els recursos naturals dels quals disposa la societat, ens fa molta il·lusió aquesta exposició perquè sovint l'aigua és el recurs menys conegut. Tots en tenim, obrim l'aixeta i paguem la factura a final de mes, anem al supermercat i en comprem d'envasada i ens quedem amb la sensació equivocada que no hi ha cap problema». I afegeix: «La nostra idea és, d'alguna manera, donar a conèixer el cicle de l'aigua que és el que pretén aquesta exposició, mostrar la importància dels ecosistemes fluvials i l'amenaça del canvi climàtic, des de dos vessants. El que volem aconseguir amb això és conscienciar, la informació que l'exposició aporta és vital per aconseguir que el consum de l'aigua sigui sostenible i responsable».

La mostra es podrà visitar de dilluns a dissabte, de 16.30 a 20.30h

En relació amb l'exposició, des de les regidories d'Infància i Joventut i d'Ensenyament, amb el suport de la Diputació de Barcelona, s'han organitzat també dues activitats gratuïtes, destinades a famílies amb infants. La primera el conta contes. Durant la jornada s'explicarà 'El senyor Riu', un conte escrit per Teresa Duran i il·lustrat per Mercè Tous pel programa Va d'aigua de la Gerència de Serveis de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, que vol sensibilitzar els infants sobre la realitat del cicle de l'aigua a través de la història d'un riu, que es presenta com un personatge misteriós que neix a les muntanyes, ens fa gaudir de la remor de l'aigua, ens dibuixa el paisatge, permet la vida dels animals i les plantes i finalment, també fa funcionar els molins i les fàbriques i ens proveeix d'aigua per beure. L'activitat està programada el 25 de setembre de 10 a 13 h a l'Espai Jove El Cau. Les places són limitades a 15 persones i per participar cal inscriure's prèviament.

S'han organitzat dues activitats per a famílies amb infants

D'altra banda, la segona activitat, programada també pel 25 de setembre, consistirà en jocs de taula sobre les espècies exòtiques invasores d'ambients fluvials. En aquest cas, els jocs tenen per objectiu sensibilitzar sobre l'impacte de l'acció humana en l'aparició d'espècies invasores i com aquestes desestabilitzen l'ecosistema aquàtic on es consoliden. L'activitat començarà a les 16 h i s'allargarà fins a les 19 h a l'Espai Jove El Cau.

Rabat ha volgut recordar: «L'aigua no és inacabable, és un bé escàs encara que no ho sembli. I el consum responsable és tant del ciutadà, com de les administracions i de tothom. Tots tenim el nostre paper i tots hem d'actuar de manera responsable i respectuosa». I ha volgut animar a la població a visitar l'exposició i reflexionar sobre aquest aspecte: «Creiem que és una pota més en la lluita per canviar el paradigma que s'ha instal·lat en la nostra societat, de comoditat, o falta de visió a llarg termini, que ens fa que el consum mentre es pagui ja està. El problema és la petjada que això pot deixar, ja no només en generacions futures, sinó que això tingui un impacte a curt termini en la nostra generació, en nosaltres mateixos».