Sant Andreu de Llavaneres estrena la ruta de les Roques

Promoció de la riquesa i diversitat natural de la vila

Per: Irene Gil Martinez

El projecte, finançat i executat per la Diputació de Barcelona, va començar a gestar-se l'any 2019, amb el suport d'Andreu Ventura i Devesa. Quan es va elaborar per primera vegada la ruta de les 3 Viles, Andreu Ventura, que ja col·laborava en el projecte, va esmentar del seu treball amb companys de l'ADF, a través del qual van inventariar i classificar més d'una vuitantena de rocs i rocams peculiars i representatius ubicats al terme municipal de Sant Andreu de Llavaneres. Més tard, va publicar el seu llibre 'Roques de Llavaneres', un recull en forma de catàleg fotogràfic dels 81 rocs i rocams inventariats per Ventura, i un clar exponent de la riquesa i diversitat natural i patrimonial del municipi. Des de la regidoria de Promoció Econòmica i Turisme, en aquell moment, van decidir demanar a Diputació de Barcelona un ajut per a senyalitzar-les. Ara, el projecte s'ha fet realitat i l'entrada al parc de la Font de la Llorita llueix un plafó informatiu dedicat a la nova ruta de les Roques de Llavaneres.

Al parc de la Font de la Llorita llueix un plafó informatiu de la nova ruta de les Roques de Llavaneres

Des de l'Ajuntament de Sant Andreu de Llavaneres afirmen que aquesta nova ruta «suposa disposar d'un espai d'interès ben senyalitzat i permet apropar als llavanerencs i visitants les muntanyes de Llavaneres, fent més fàcil la localització dels camins i de les roques més boniques». Una de les novetats d'aquesta ruta és que aquest recorregut deixa de ser circular entre els tres municipis, Sant Andreu de Llavaneres, Sant Vicenç de Montalt i Caldes d'Estrac, per passar a integrar-se a la xarxa de la Diputació de Barcelona, que enllaça tots els municipis del Parc Natural del Montnegre i el Corredor.

Des de l'Ajuntament agraeixen la tasca realitzada per Andreu Ventura i Devesa

Durant els treballs per instal·lar la senyalització de la nova ruta, s'ha aprofitat per revisar i renovar els rètols de la ruta de les 3 Viles. Aquesta actualització ha permès que la senyalització integri els diferents camins sota el concepte de xarxa, eliminant punts que no s'utilitzaven, senyals duplicades o en mal estat i generant la possibilitat de, a banda de resseguir una ruta, poder utilitzar els camins com a connectors entre espais. Altres àrees de l'Ajuntament han creat un seguit de rutes que es troben senyalitzades en el territori mitjançat punts de seguiment. La senyalització utilitzada són fites amb el nom del node i la icona de la ruta. Afegeixen, a més, informació sobre cobertura del telèfon d'emergències i seguiment de les rutes de BTT. Entre les rutes de Sant Andreu de Llavaneres, hi destaquen la ruta modernista, del Balís, i les rutes en BBT: l'infantil, la familiar i l'avançada.

Des de l'Ajuntament agraeixen la tasca realitzada per Andreu Ventura i Devesa, que en reiterades ocasions ha demostrat el seu compromís amb el municipi i ha contribuït pel patrimoni geològic.