Octubre 2021 / Sant Vicenç de Montalt

El Correllengua, protagonista a la Biblioteca Municipal La Muntala

Per: Irene Gil Martinez

Un any més la Biblioteca Municipal La Muntala organitza i participa al Correllengua, que enguany està dedicat a l'escriptora Isabel-Clara Simó. D'entre les activitats que giren al voltant d'aquesta iniciativa destaquen, per exemple, el taller d'escriptura creativa per a joves "Reescrivint Isabel-Clara Simó". Serà aquest 1 d'octubre a les 18 h al Centre Cívic El Gorg. L'activitat va a càrrec d'Esteve Plantada, poeta, periodista cultural, crític de cinema i professor del Màster de Periodisme Literari de la UAB i del Laboratori de Lletres.

Des de l'any 1996 el Correllengua treballa per la difusió de l'ús de la llengua i la promoció de la cultura popular de les terres de parla catalana, des d'una aposta lúdica, festiva, i participativa. El Correllengua va sorgir l'any 1993 a Mallorca, inspirat en la Korrika del País Basc, amb la finalitat de demostrar la vitalitat de la llengua catalana i fomentar-ne l'ús social. La iniciativa es vertebra amb l'encesa de la Flama i la lectura del Manifest del Correllengua. A banda, es realitzen tota mena d'activitats de caràcter lúdic, festiu, pedagògic i reivindicatiu, com xerrades, taules rodones, programes de ràdio i televisió, música i balls populars, actes gastronòmics, cercaviles, teatre al carrer, concerts.

Des de l'any 1996 el Correllengua treballa per la difusió de l'ús de la llengua catalana

L'acte central del Correllengua a Sant Vicenç de Montalt se celebrarà el dissabte 9 d'octubre, a partir de les 11 h a la plaça del poble. L'acte, que constarà d'actuacions musicals així com de la lectura dramatitzada de textos de l'autora, serà presentat per les regidores Laia Sorribes i Maria Villalta. La lectura del manifest anirà a càrrec d'Albert Medina Cucurull. Per assistir a l'acte és necessari inscriure's prèviament a través del web municipal. I també en el marc del Correllengua 2021 s'ha organitzat un concurs a través d'Instagram. S'hi pot participar fins al 6 d'octubre i per fer-ho és necessari gravar un vídeo de màxim 3 minuts de durada en el qual es llegeixi un fragment d'un text d'Isabel-Clara Simó. Cal penjar el vídeo a la xarxa social utilitzant l'etiqueta #svmontaltcorrellengua2021.

L'acte central del Correllengua a Sant Vicenç de Montalt se celebrarà el dissabte 9 d'octubre

Però les propostes de la Biblioteca La Muntala no s'acaben aquí. També divendres 1 d'octubre s'inicia l'activitat de les Round Tables, dirigides a aquelles persones interessades a millorar el seu anglès. L'activitat, que es durà a terme durant el curs, va a càrrec de Wendie Joy. I una altra de les activitats del curs que s'inicia també és el Club de Lectura. La proposta començarà divendres 8 d'octubre a les 19 h al Centre Cívic el Gorg i durant la sessió es comentarà la novel·la "Les tribulacions del jove Törless", de R. Musil. El moderador de les sessions del Club de Lectura serà l'escriptor Toni Sala. Aquells interessats a inscriure's poden fer-ho a través de l'adreça de correu b.st.vicensm@diba.cat o trucant al telèfon 937 91 23 72.

Per últim, fins al 14 d'octubre es podrà visitar l'exposició "Del Balís al Túnel", a la Sala Polivalent de la Biblioteca. Es tracta d'una exposició de dibuixos de Núria Gifra mitjançant els quals l'autora recrea les cases dels passeigs marítims de Sant Vicenç de Montalt, Caldes d'Estrac i Arenys de Mar, tal com eren a finals del segle XIX i a principis del XX. Els dibuixos són el resultat de la investigació feta per Núria Gifra, Lluís Grau, Rosa Grau, Jordi Sellarés i Xavier Torrentó. Està previst fer l'última visita guiada a l'exposició divendres 8 d'octubre a les 18 h. Serà a càrrec de Xavier Torrentó i per participar cal inscriure's prèviament.