Octubre 2021 / Sant Andreu de Llavaneres
Llavaneres ha estrenat el nou Pavelló Municipal d'Esports

Per: Irene Gil Martinez
El poliesportiu, situat a la zona dels Ametllers, és energèticament sostenible. D'una banda, és sostenible pel material amb el qual està fet, que és dissenyat sota uns criteris de consum d'energia gairebé nuls. I, d'altra banda, gairebé tot el tancament s'ha realitzat amb fusta, un material que té molt poca petjada ecològica. La part interior, a més, està feta amb un conglomerat de fusta. Per tot això es diu que és pioner i sostenible.
El pavelló té una superfície construïda de 1.724 m², i compta amb una sala esportiva de 45x32 m, una coberta a dues aigües, una alçada lliure interior de 8,50 m i una alçada màxima de 14,50 m. Les dimensions de la pista són superiors a les establertes per l'estàndard de PAV-3 definit pel Consell Català de l'Esport. L'edifici, a més, conté uns espais a l'allotjament de grades mòbils, per fins a 180 espectadors aproximadament, i compta amb espais destinats a magatzems i serveis de pista.
Ara fem un petit respir, però encara queda feina per fer i estem focalitzats en la fase dos
L'acte inaugural es va celebrar dissabte 4 de setembre, a les 12 hores, i des de dilluns 6 de setembre ja es duen a terme entrenaments de bàsquet i de patinatge. En aquest sentit, la regidora d'Esports, Maria José Cano explica que «per desgràcia, no vam poder fer la inauguració amb tothom, perquè el PROCICAT establia que podíem celebrar l'acte amb un màxim del 70% d'aforament. Tot i això, vam poder convidar als presidents de les entitats, directors d'escoles i ho vam retransmetre pel YouTube». I afegeix que «la resposta ha estat molt positiva perquè era un projecte molt esperat per tothom». Presidida per l'alcalde de Llavaneres, Nani Mora, a la cerimònia hi van assistir la secretària de l'Esport i l'Activitat Física de la Generalitat de Catalunya, Anna Caula, el diputat delegat d'Esports de la Diputació de Barcelona, David Escudé, així com la regidora d'Esports, Maria José Cano. No hi va faltar tampoc l'equip tècnic que ha dirigit les obres: l'arquitecte Xavier Piñana i l'aparellador Francesc Belart; així com representants de Viscola, l'empresa constructora; i del personal municipal.
Tot ha sortit bé perquè tothom ha posat de la seva part, sobretot els serveis tècnics de l'Ajuntament
Cano, ha volgut valorar el procés i l'execució del projecte: «Si faig una valoració conjunta, al final, després de tants anys, tot ha sortit bé. Ara fem un petit respir, però encara queda feina per fer i estem focalitzats en la fase dos». I ha agraït «tot ha sortit bé perquè tothom ha posat de la seva part. Sobretot els serveis tècnics de l'Ajuntament i la tècnica, la Gemma Abad. Però cal recordar que és feina de tothom. Fins i tot d'altres governs, d'altres colors, que també van intentar-ho».

Primera fase del projecte
Fins al moment, s'ha enllestit la primera fase del projecte. Serà durant la segona fase, que està previst finalitzar l'any 2023, quan s'urbanitzarà l'entorn i s'hi habilitaran espais comuns com ara el bar, el gimnàs, els vestidors i el despatx per a les entitats. Fins aleshores, està previst col·locar els pròxims dies uns mòduls a l'exterior del recinte perquè es facin servir com a vestidors.
Antecedents
El projecte d'execució d'obres de construcció del pavelló, redactat per Pallejà-León SLP, es va aprovar definitivament el 27 de juny de 2017, amb un pressupost d'execució de 6.283.239,66 euros. El setembre de 2019, però, el ple de l'Ajuntament va aprovar la rescissió del contracte executiu, formalitzat el 28 de març de 2018 amb Rogasa Construcciones y Contractas SAU, per diferències amb la constructora.
En aquell punt, l'Ajuntament va haver de redefinir el projecte. La modificació d'execució de les obres de construcció del pavelló va ser redactada per Pérez Piñana Arquitectes i el projecte té un pressupost total d'execució de 3.017.283,18 euros.