Octubre 2021 / Caldes d'Estrac

Caldes d'Estrac treballa per eradicar l'abocament incontrolat de deixalles

Per: Irene Gil Martinez

L'Ajuntament de Caldes d'Estrac lluita i treballa per eradicar i prevenir l'abocament de deixalles a la via pública, després que en els últims mesos s'hagin hagut de retirar deixalles abocades il·legalment als carrers del municipi diverses vegades.

Per aquest motiu, el consistori fa una crida a la col·laboració i implicació ciutadana i manté activa una campanya per identificar els responsables d'aquests abocaments i sancionar econòmicament els infractors amb multes que poden arribar des dels 1.501 fins als 15.000 euros, tal com s'estableix a l'article 44 de l'ordenança municipal reguladora de residus. L'objectiu d'aquesta actuació és resoldre el problema de salubritat, estètic, medi ambiental i de seguretat que generen aquests residus abocats de forma il·legal. El regidor de Via Pública, David Salvà explica que «tothom és conscient de les conseqüències sobre els altres que es deriven dels actes incívics, com ara incomoditat, molèsties, etc. No obstant això, poques vegades es té en compte que l'incivisme també té una dimensió econòmica, ja que l'abocament improcedent de deixalles comporta sempre l'assumpció de costos per part de l'Ajuntament, és a dir, finalment l'assumpció de costos per part de tota la població. L'incivisme el paguem totes i tots».

Caldes d'Estrac compta amb un servei gratuït de recollida porta a porta de materials voluminosos i andròmines

Caldes d'Estrac compta amb un servei gratuït de recollida porta a porta de materials voluminosos i andròmines, que funciona cada dimarts. Per fer-ne ús, cal demanar cita prèvia trucant al telèfon 937 910 005, o bé enviar un correu electrònic a l'adreça oac@caldetes.cat els dilluns abans de les 14 hores. En el moment de sol·licitar la recollida, el ciutadà haurà d'informar del nom, cognoms i adreça on s'ha de fer la recollida. També cal avançar quins mobles s'han de recollir. Des de l'Ajuntament volen recordar que aquest «és un servei per deixar voluminosos puntualment, mai per aprofitar i buidar un pis sencer, runes d'obres, ni altres residus no procedents», ja que, afirmen que «per aquests casos -tant a nivell particular com industrial-, cal traslladar els voluminosos i les andròmines a la deixalleria de les Tres Viles».

En l'eradicació de les actituds incíviques al municipi, l'Ajuntament aborda també la tinença responsable dels animals de companyia al municipi. En aquest sentit, segons l'ordenança municipal, entre altres coses, queda prohibit l'accés dels animals a les platges del terme municipal de Caldes d'Estrac i als parcs infantils i tampoc es permet que els gossos beguin aigua en contacte directe amb els sortidors de les fonts públiques. Pel que fa a les deposicions, la normativa municipal obliga les persones propietàries a recollir els excrements dels animals de la via pública i dipositar-los higiènicament, amb bosses o altres embolcalls impermeables, als contenidors de rebuig. En cap cas, es poden dipositar a les papereres públiques o al clavegueram. L'ordenança també prohibeix que els animals defequin i orinin en els parcs infantils, zones d'esbarjo i façanes d'edificis, havent de realitzar les seves necessitats en els llocs expressament habilitats o, en tot cas, en els embornals del clavegueram, en la part inferior de la vorada de la vorera, en els escocells dels arbres o en espais verds no urbans. L'ordenança estableix sancions que poden anar dels 100 als 400 euros en cas d'incompliment d'aquestes normes, considerades infraccions lleus. En el cas de reincidir en la comissió d'infraccions lleus durant l'últim any, les multes poden arribar als 2.000 euros.

En l'eradicació de les actituds incíviques, l'Ajuntament aborda la tinença responsable dels animals

Des de l'Ajuntament, recorden als veïns i veïnes que aquest tipus de pràctiques tenen un impacte negatiu directe en la imatge de la vila i en el benestar col·lectiu i informen que, en cas de tenir constància d'actes incívics es pot trucar a la Policia Local, als telèfons 937 912 121 o 629 359 359, per tal que els agents policials identifiquin als responsables.