El llibre '5 cases amb història', protagonista del Sant Jordi 2022 a Sant Vicenç de Montalt

Per: Irene Gil Martinez

El llibre està adreçat a tots els públics i inclou història sobre les cinc cases de Sant Vicenç de Montalt, que van ser ambaixades durant la Guerra Civil: Can Garí, Can Pellicer, Can Valls (Germans Gabrielistes), Can Badia i Villa Blanca. L'obra, compta també amb làmines per pintar, per tal que els més petits puguin remenar el llibre i, a més, compta també amb un joc de memory, de vint peces. El llibre es presentarà en el marc dels actes programats per Sant Jordi a Sant Vicenç de Montalt. Serà dissabte 23 d'abril a les 18.30 h, a la Festa de les Lletres, que se celebrarà al Centre Cívic el Gorg.

El llibre es presentarà en el marc dels actes programats per Sant Jordi

Núria Gifra ha estat l'encarregada de fer els dibuixos que apareixen al llibre i explica què ha significat per tot l'equip de treball poder enllestir un projecte com aquest: «Iniciatives com aquesta serveixen per fer ressorgir la història del poble. És una història molt interessant i creiem que és important que la gent la conegui i n'estigui al cas».

Jordi Sellarés ha estat l'encarregat de supervisar el projecte. Llicenciat en Dret, té un màster a la Universitat de Cambridge en Relacions Institucionals i és doctorat en Dret per la Universitat de Barcelona. Actualment, és professor de Dret Internacional Públic d'ESADE i de la UB i és secretari general de la Cambra de Comerç Internacional. L'any 2017, una tarda d'agost, va decidir anar a fer la ruta de les ambaixades, pensant que hi havia una ruta de les ambaixades a Caldetes, però va descobrir que no hi havia ni ruta ni ningú que hagués escrit sobre el tema. D'aquí sorgeix la seva investigació sobre les ambaixades i consolats a les Tres Viles.

A Dalt d'esqurra a dreta: Joan Buch, Lluís Grau, David Pons, Núria Gifra. A sota d'esquerra a dreta: M. Rosa Grau, Antònia Caño, Xavier Torrentó, Jordi Sellarés.

'5 cases amb història' ha estat fruit de la feina de Núria Gifra, Jordi Sellarés, Antònia Caño, Maria Rosa Grau, Lluís Grau, Xavier Torrentó, David Pons i Joan Buch.

Exposició 'Del Balís al Túnel. Sant Vicenç de Montalt, Caldes d'Estrac i Arenys de Mar'

De forma paral·lela, la Fundació Palau de Caldes d'Estrac acull l'exposició 'Del Balís al Túnel' del 24 d'abril al 22 de maig.

"Iniciatives com aquesta serveixen per fer ressorgir la història del poble"

L'exposició, que prèviament ha itinerant a Sant Vicenç de Montalt i Arenys de Mar mostra dibuixos de Núria Gifra de l'edificació -existent, desapareguda o projectada- a l'espai comprès entre la via del tren i la costa i que abasta des de la Riera del Balís, a Sant Vicenç de Montalt, fins al túnel del tren a Arenys de Mar, passant per Caldes d'Estrac.

L'exposició presenta, en suport fotogràfic, plànols i els dibuixos de Núria Gifra, el seguit d'edificacions que ocupen (o havien ocupat) les parcel·les, generalment privades. Cada edifici disposa d'una petita fitxa amb el número de policia o d'adreça postal, el nom de la casa (si el té), els propietaris més coneguts, el nom de l'arquitecte (si es coneix), l'any de construcció (si es coneix), i altres circumstàncies, com el possible ús com a delegació diplomàtica i l'estat actual en què es troba (existent, modificada, desapareguda, etc.).

Acompanyen aquest recorregut, textos de Josep Pla; informació aportada per Jordi Sellarés en relació als usos de moltes d'aquestes edificacions durant la guerra civil i la immediata postguerra, així com el material localitzat a l'Arxiu Nacional de Catalunya, sobre projectes arquitectònics de Josep Puig i Cadafalch a les rodalies. La mostra es pot visitar de manera gratuïta fins al 22 de maig de 2022. El projecte és fruit del treball de Núria Gifra, Maria Rosa Grau i Molist, Xavier Torrentó i Molas, Lluís Grau i Molist i Jordi Sellarés.