Especial Salut

3Viles 339 / Febrer 2022

El nombre de catalans amb assegurança mèdica es duplica en 10 anys segons el CEO

El nombre de catalans amb assegurança mèdica s'ha duplicat en l'última dècada fins arribar a quatre de cada deu, segons dades de diversos estudis de polítiques públiques del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) analitzades per l'ACN. Si el 2011 un 20,7% de la població disposava de mútua, deu anys després la xifra arribava al 40,6%, el valor màxim des de l'inici de la sèrie el 2009. L'últim baròmetre del CEO, publicat recentment amb dades de finals del 2021, reflecteix que gairebé la meitat de la població entre 25 i 49 anys (47,9%) té assegurança privada de salut. A més, un 22,7% del total de residents tenen un pla de pensions, una dada també a l'alça respecte al 2011 (15,4%) i el 2016 (20,4%).

Els posseïdors d'una mútua eren el 28% el 2009, però van anar baixant a mesura que avançava la crisi econòmica fins tocar fons el 2011, amb aproximadament dos de cada deu. La xifra, segons va publicar una enquesta també del CEO, va disparar-se fins al 40% el 2014, va caure el 2016 fins al 32,5% i, des de llavors, ha pujat progressivament fins als valors actuals.

 La meitat de la població entre 25 i 49 anys té assegurança privada de salut

Els informes publicats per l'organisme al llarg dels anys també mostren que les edats adultes més joves sempre han tingut més tendència a disposar de mútua que les edats més avançades. L'enquesta del 2021 confirma la dinàmica, ja que les persones en la franja dels 25 als 49 anys lideren el rànquing, seguits de les persones entre 50 i 64 anys (39,8%) i els majors de 65 (33,3%), amb percentatges sensiblement inferiors a la mitjana en tots els estudis. Prop d'un terç dels joves d'entre 18 i 24 anys disposen d'aquest servei privat (32%), estima el CEO.

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, admet que el sistema públic de salut català està perdent qualitat. "La cartera de serveis a Catalunya i Espanya és molt àmplia en el sistema nacional. És un servei públic que hem de preservar al màxim. L'hem tingut de molta qualitat, però l'anem perdent, any rere any", va afirmar a la comissió parlamentària de Salut.

Plans de pensions

D'altra banda, l'enquesta publicada recentment també apunta a un increment dels habitants que contracten plans de pensions. La dada arriba al 22,7% el 2021, set punts més que fa una dècada. Pel que fa als usuaris actuals de residències (3,4%), d'escoles concertades (11,4%) i de centres escolars privats (4,3%), les dades es mantenen estables en els últims anys.

Recuperem l'organisme després de festes? Consells per a detoxificar el cos

Encara que hagin estat unes festes nadalenques anòmales i les celebracions hagin estat molt més reduïdes, els excessos són sempre convidats indiscutibles en els últims menjars i sopars de l'any. Ens autoconvencem amb el fet que aquests abusos són puntuals, però també reversibles. És el moment de començar a depurar el cos amb bons hàbits.

Menjar millor per a perdre pes

La farmacèutica Rocío Escalante ens presenta una sèrie de consells per a perdre pes menjant, alliberant-nos dels quilos de més, dels líquids retinguts i de la inflor abdominal. I és que n'hi ha prou amb menjar bé, no és recomanable saltar-nos àpats, ni apostar per dietes que siguin poc saludables.

Més fibra i menys sal i sucre: fruites, verdures, llegums i cereals són aliments ideals

Aposta per menjars lleugers i alimenta't de tres a cinc vegades al dia. Les verdures, les hortalisses, el pollastre, el peix o els ous són bons aliats per perdre el pes guanyat. Això sí, cal cuinar-los al forn, a la planxa o al vapor.

Depura l'organisme i elimina els líquids, amb verdures i infusions. Les cremes lleugeres o les sopes de verdures són molt recomanables per aquest repte. Els espàrrecs, el carabassó, les carxofes o el bròcoli són ideals per a aconseguir la depuració de l'organisme. Millorar la digestió, eliminar els líquids i depurar l'organisme és fàcil amb els tes: el verd, la cua de cavall, el boldo o la menta són bons aliats.

Més fibra i menys sal i sucre. Fruites, verdures, llegums i cereals són aliments ideals per a la teva cistella perquè afavoriran el trànsit intestinal i incrementaran l'índex de sacietat. En canvi, prescindeix de la sal, i assoliràs desinflar-te. Condimentar amb herbes aromàtiques és una bona opció per als teus aliments, així com treure del teu dia a dia els menjars preparats. El sucre és un altre ingredient que millor evitar, tant en el cafè, com en els aliments ultraprocessats, la brioixeria o les begudes ensucrades.

Aposta per l'exercici

No es tracta de tornar a apuntar-nos al gimnàs i de prometre'ns a nosaltres mateixes que anirem cada dia, es tracta de gaudir de l'esport perquè presenta una infinitat de modalitats. Simplement, hem de triar la que més ens agradi. No forçar-nos amb pràctiques que ens resultin avorrides, sinó estar disposades a experimentar amb les nostres habilitats i aprofitar per a connectar amb la música que millor ens sona. L'esport el podem trobar lluny d'instal•lacions esportives, pujant escales o anant caminant a treballar, i repetir aquests petits grans moments de desconnexió tres o quatre vegades a la setmana. El sedentarisme és l'enemic a batre, evita'l cada dia.