Especial Empresa

3Viles 336 - Novembre 2021

Les 3 Viles, intel·ligents i sostenibles

Llavaneres, Sant Vicenç i Caldes promouen un projecte conjunt per a la transformació digital de les seves empreses

Redacció

Llavaneres, Sant Vicenç de Montalt i Caldes d'Estrac col·laboren en el projecte 'Les 3 Viles, intel·ligents i sostenibles", amb el suport de la Diputació. El projecte vol analitzar la situació de les empreses de les 3 Viles respecte el seu grau de digitalització i les necessitats formatives en relació a les competències tecnològiques. L'elaboració de la diagnosi ha anat a càrrec de la consultora Òptim People.

El projecte Les 3 Viles, intel·ligents i sostenibles s'inclou en el marc del programa Treball, Talent i Tecnologia de la Diputació. La fase de diagnosi s'ha realitzat a través d'una enquesta que s'ha enviat a totes les empreses del municipi, i que a més s'ha reforçat amb entrevistes telefòniques i presencials a empreses representatives dels diferents sectors del teixit empresarial local.

El projecte Les 3 Viles, intel·ligents s'inclou en el marc del programa Treball, Talent i Tecnologia de la Diputació

L'estudi és el punt de partida del projecte. Ara, un cop detectades les necessitats formatives de les empreses i valorats els interessos formatius de la població activa, des dels ajuntaments participants es procedirà a dissenyar les accions de formació futures. Un dels punts forts del projecte és la col·laboració amb els agents territorials amb l'objectiu d'establir sinergies que permetin la detecció de les necessitats de perfils amb competències digitals.

El passat 27 d'octubre es va celebrar una taula rodona per donar a conèixer el projecte, promoguda per les Regidoria d'Ocupació de Llavaneres i les àrees de Promoció Econòmica, Empresa, Comerç, Consum i Turisme de Llavaneres, Sant Vicenç de Montalt i Caldes d'Estrac. L'objectiu de la cita va ser compartir coneixement sobre la transformació digital, en un espai d'intercanvi de sinergies i de contacte entre professionals dels sectors empresarials. La jornada va començar amb una ponència a càrrec de l'economista Quim Roviralta, que parlarà de l'economia empresarial en temps de post-covid-19, i que va recomanar productes de finançament i d'inversió. La taula rodona va comptar amb Núria Manyé i Fèlix Carnero, especialistes en acompanyament a les empreses en la transformació digital. La cita es va completar amb un vermut entre els assistents, que incloïa un espai de networking a càrrec de Getting Contacts; un espai obert on empreses i emprenedors poden dialogar i ampliar la xarxa de contactes i de clients. També va acostar les empreses amb les institucions i afavorir la col·laboració entre entitats empresarials.

8 de cada 10 feines del Maresme són del sector serveis

La indústria representa el 13% de l'ocupació maresmenca, que registra quasi 200.000 llocs de treball totals

Que el Maresme és una comarca eminentment de serveis se sap i és conegut. Hi ha dades estadístiques que periòdicament reforcen la idea com per exemple l'informe Sociolaboral del Maresme del segon trimestre d'aquest 2021 que recull com el 80% dels 190.327 treballadors corresponen al sector serveis.

Segons l'Observatori de Desenvolupament Local del Consell Comarcal, la xifra d'ocupats s'aproxima als registres de 2019 evidenciant la progressiva recuperació del mercat laboral després de l'aturada provocada per la pandèmia.

Les maresmenques i maresmencs ocupen 199.099 llocs de treball ja sigui dins o fora de la comarca i, majoritàriament, són del sector serveis. En concret, el 80% dels llocs de treball s'emmarquen en aquest sector, mentre que un 13% pertanyen a la indústria, un 6% a la construcció i l'1% restant al sector primari.

Creixen els contractes fixos

Els llocs de treball són majoritàriament per compte d'altri (81%) i a jornada completa (69,1%). La comparativa, però, mostra que són els contractes fixos-discontinus els que han experimentat un creixement més destacat. En concret, han pujat un 26,13% en relació al primer trimestre de 2021 i un 72,38% respecte al mateix període de 2020.

Menys atur al Maresme que abans de l'inici de la pandèmia

L'ocupació al Maresme supera els nivells previs a l'esclat de la pandèmia. Segons dades del Consell Comarcal, el mes de setembre passat hi havia més persones ocupades a la comarca que al setembre de 2019, quan la Covid encara no era entre nosaltres.

El nombre de persones ocupades al Maresme a 30 de setembre de 2021 era de 189.349, una xifra que representa un increment del 0,21% respecte a l'agost i del 3,86% en relació al mateix període de 2020. També suposa un augment respecte al mateix període de fa dos anys.

Un total d'11 municipis de la comarca viuen un augment de l'atur respecte a l'agost: els increments més pronunciats es donen, com és habitual en aquestes dates, als que tenen major dependència del sector turístic, en concret Malgrat de Mar, Pineda de Mar y Calella.

També hi ha augments a Palafolls, Tordera, Sant Pol de Mar, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Vicenç de Montalt, Sant Iscle de Vallalta i Arenys de Mar. Per la seva banda, Caldes d'Estrac manté les mateixes xifres que els mes anterior, mentre que la resta de municipis, Mataró inclòs, guanyen persones ocupades.

A debat l'obligatorietat de vacunar-se per part dels treballadors

Redacció

El secretari general de Pimec, Josep Ginesta, ha proposat suspendre de sou i feina als treballadors que no tinguin el certificat covid. En una entrevista a RAC1, Ginesta ha dit que si el treballador decideix ni vacunar-se ni fer-se la prova per accedir al centre de treball, és a dir "ni col·laborar en l'interès comú ni en la salut de tothom", caldria suspendre "el contracte de treball i la persona deixi de rebre el seu salari". L'exsecretari general de Treball ha afegit que seria feina de les administracions "buscar alternatives per protegir" aquestes persones. "No estem d'acord que aquest dret individual -de no vacunar-se- sigui a costa d'exposar altres companys o les empreses a un major risc de contagi", ha afirmat.

La patronal calcula que hi ha uns 300.000 treballadors sense vacunar a Catalunya

Ginesta ha afegit que l'obligació d'ensenyar el passaport sanitari a l'hora d'accedir al lloc de treball seria un "incentiu a la vacunació", no només per les molèsties que significa fer-se un test cada 48-72 hores, "sinó pel cost econòmic que ha d'assumir la mateixa persona". En aquest sentit, la patronal calcula que hi ha uns 300.000 treballadors sense vacunar a Catalunya.

El líder de la patronal ha recordat que hi ha països com Itàlia que ja han optat per implantar el certificat covid a l'hora d'anar a treballar, fins i tot per les persones que teletreballen. Ginesta també s'ha fet eco de la situació d'estats com a Àustria on les empreses poden exigir el certificat abans de contractar i a més, qui refusi una feina on s'exigeixi aquest passaport "pot perdre les prestacions d'atur".

Pimec ha demanat reunions amb el Govern per tractar la matèria, "però fins ara el Departament de Salut no ha volgut", ha dit Ginesta.

Argimon, contrari a que sigui obligatori

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, opina que fer obligatòria la vacunació contra la covid-19 "no és necessari que sigui obligatòria", i fins i tot podria ser "contraproduent", en resposta a la demanda feta pel sector empresarial.

Com a metge i conseller, Argimon ha dit que el Govern "no vol" que sigui obligatòria, ja que els índexs de vacunació són dels més alts del món, i s'ha d'acabar de convèncer els indecisos apel•lant a la seva solidaritat amb la comunitat. A banda, el conseller afirma que l'índex de vaccinació a Catalunya i a l'Estat és dels més alts del món i només s'hauria d'apel•lar a la solidaritat comunitària

A més, creu que fer-la obligatòria és una decisió del govern espanyol i no veu que la ministra Carolina Darias o altres consellers autonòmics apostin per aquesta via, com s'ha fet a Itàlia o proposa la patronal Pimec.