Nova edició de la Festa Gastronòmica de la Coca de Llavaneres


Per: Irene Gil Martinez

Sant Andreu de Llavaneres celebra el tercer cap de setmana de novembre, els dies 19 i 20, la 23a edició de la Festa Gastronòmica de la Coca de Llavaneres. La festivitat servirà per conèixer i degustar un dels productes locals de més prestigi, la Coca de Llavaneres, elaborada amb pasta de full, ametlles, pinyons, vainilla i llimona.
Entre els actes previstos per a la Festa Gastronòmica d'aquest 2022 hi ha el sopar gastronòmic del bolet, que inaugurarà la mostra dissabte 5 de novembre al restaurant Vil·la Minerva. Del 7 al 30 de novembre, els restaurants de Llavaneres serviran la Mostra Gastronòmica de Tardor 2022, amb productes de temporada com la poma farcida a l'estil de Llavaneres, formes diferents de cuinar bolets i la Coca de Llavaneres.
El gruix de la festa serà el cap de setmana del 19 i 20 de novembre, al parc del Primer d'Octubre. Dissabte 19 tindrà lloc la Fira de la Coca de Llavaneres, un espai obert on durant tot el dia, d'11 a 23 h, els visitants podran provar i comprar aquest producte. També hi haurà l'Espai Gastronòmic, amb tallers, xocolatada, música i espectacles per als més petits, així com la tradicional exposició de bolets. Diumenge 20 la festa continua i es podrà tornar a gaudir de la Fira i de l'Espai Gastronòmic, de 10 a 17 h. A més, hi haurà taller de cuina, taller de cuina en anglès, jocs i vermut musical. A les 11 h, es podrà participar d'una nova visita guiada per descobrir el patrimoni modernista de Llavaneres.

Del 7 al 30 de novembre, els restaurants de Llavaneres serviran la Mostra Gastronòmica de Tardor 2022

A més, com ja és tradició, es convocarà el concurs fotogràfic de bolets a través d'Instagram i hi haurà també una versió per a qui vulgui pujar una foto a la xarxa menjant Coca de Llavaneres. «Enguany volem que la Festa Gastronòmica de la Coca de Llavaneres tingui un format més de market, amb la mostra gastronòmica dels productes de tardor i amb foodtrucks, actuacions i allargant horaris», explica la regidora de Promoció Econòmica, Empresa, Comerç, Consum, Turisme i Noves Tecnologies, Teresa Vidal.

El diumenge 20 de novembre també tindrà lloc la 8a Festa de la Sembra del Pèsol garrofal de Llavaneres, l'altre dels productes estrella de la vila, d'una qualitat excel·lent i reconegut arreu del territori. Per celebrar-ho, s'ha programat un taller familiar.

El diumenge 20 de novembre també tindrà lloc la 8a Festa de la Sembra del Pèsol garrofal de Llavaneres

«Com sempre gaudirem de l'exposició de bolets, del sopar del bolet, el personatge de la pinyoneta, els gegants i l'espectacle de foc, concursos, modernisme, i moltes coses més que juntament amb la festa de la sembra del pèsol ens faran gaudir a tots, petits i grans, us hi esperem!», diu la regidora.

La Coca de Llavaneres
La coca típica i tradicional de Sant Andreu de Llavaneres és una coca generalment de forma rectangular, i no excessivament gruixuda (no sol passar d'uns 2 cm de gruix). S'elabora amb pasta de full, està farcida de crema i massapà (fet amb ametlles del país), i porta pinyons (també del país) per sobre. Aquesta coca està elaborada exclusivament en obradors de pastisseries artesanes que es troben ubicats dins el terme municipal de Sant Andreu de Llavaneres. La Pastisseria Sala, la Pastisseria Llavaneres, el Restaurant Can Jaume, el Restaurant l'Oliver i el Restaurant Pins Mar són els establiments que actualment gaudeixen de la certificació.