Caldes recupera la Bio-fira Aqua Calida

Després de dos anys d'aturada obligada a causa de la pandèmia de la Covid-19, Caldes d'Estrac viu una nova edició de la Bio-fira Aqua Calida. La iniciativa, que se celebra el primer cap de setmana de juny, compta amb activitats per a tots els públics: tastets de ioga, tallers de cosmètica ecològica, activitats infantils, xerrades, mercat d'artesania, actuacions musicals, propostes gastronòmiques, parades amb productes de comerços locals i moltes sorpreses més.

Com a novetat, enguany l'esdeveniment canvia d'ubicació i se celebrarà al Parc Joan Maragall. Aquest canvi d'ubicació s'ha dissenyat per disposar i poder gaudir d'un espai més ampli on donar cabuda a les diferents activitats i expositors. L'objectiu de la fira és fomentar la sostenibilitat mitjançant un programa d'activitats de sensibilització, tallers formatius, música local, gastronomia i fira d'artesans de proximitat dirigit a tots tipus de públic. També es pretén fomentar les bones pràctiques ambientals i, per això, en l'àmbit d'educació ambiental es programen tallers de sensibilització ambiental per a l'acció climàtica, i de divulgació general per a la transició energètica, l'adaptació al canvi climàtic i l'emergència climàtica. I també tallers per a la prevenció de residus. Un altre finalitat és reactivar l'economia del comerç local. Per això, es convida a veïns i visitants a gaudir dels recursos naturals que Caldes d'Estrac amaga com l'aigua termal, sense oblidar els productes locals i de proximitat, el comerç, la gastronomia i la cultura. Per fer-ho fàcil, l'Ajuntament de Caldes d'Estrac ofereix una carpa gratuïta per a poder exhibir i vendre productes a tots els negocis del municipi que en vulguin formar part. «Viurem dos fantàstics dies per a fomentar la sostenibilitat, promoure les bones pràctiques ambientals i fer valdre el nostre entorn», explica el regidor de Promoció Econòmica, Comerç, Turisme i Termalisme, Freddy Freixas. I afegeix «Aqua Calida és una proposta totalment transversal, pensada per a un públic general i familiar. Enguany, canviem d'ubicació i la farem al Parc Joan Maragall per tal de poder oferir un espai més ampli i acollidor per a tots i totes».

Com a novetat, enguany l'esdeveniment canvia d'ubicació i se celebrarà al Parc Joan Maragall

Algunes de les activitats destacades de la Bio-fira són, d'una banda, la iniciativa 'Un jorn al mas'. Es tracta d'un circuit de jocs infantils psicomotrius on els nens i nenes han de fer un recorregut pel mas, fent diverses feines de pagès. D'altra banda, el taller 'Pedala amb energia', un taller on les persones participants podran autoproduir energia pedalant amb bicicletes, que permetrà generar electricitat per fer funcionar una màquina de crispetes. El meteoròleg i presentador de televisió català, Francesc Mauri, serà l'encarregat de donar el tret de sortida a la Bio-fira Aqua Calida.

Caldes d'Estrac va viure la primera Bio-fira Aqua Calida l'any 2017, quan, amb una àmplia programació, el municipi es va convertir en punt de trobada del termalisme de Catalunya i d'iniciatives, emprenedories i activitats orientades a promocionar un nou estil de vida basat en el benestar, la salut i la sostenibilitat. Durant la jornada, més de 30 expositors van omplir el centre del municipi, des del Mercat Municipal fins a la plaça de la Vila.

Aqua Calida és una proposta totalment transversal, pensada per a un públic general i familiar

La importància de l'aigua a Caldes d'Estrac

La història del termalisme a Caldes d'Estrac va directament lligada a la història del municipi i es remunta a l'any 1219, quan al voltant del brollador de l'aigua termal es va bastir un petit convent-hospital per gaudir de les propietats curatives de l'aigua.

Durant el segle XIII, els Banys Termals de Caldes van gaudir de certa notorietat per l'atenció que s'hi dispensava a malalts i pelegrins. Però, no va ser fins a partir del segle XVIII, que el brollador va assolir el seu màxim esplendor. El Balneari actual de Caldetes data de 1818 i es va construir a instàncies d'una Societat de Caps de Família.