
'Migrants del Món', un projecte per
apropar la realitat de persones migrades
Per: Irene Gil Martinez
El projecte 'Migrants del Món', sorgit l'any 2021 de la mà de la Biblioteca Municipal La Muntala i la regidoria d'Ensenyament de l'Ajuntament de Sant Vicenç, té com a finalitat donar a conèixer la realitat d'altres països per reflexionar i modificar la nostra manera de gestionar i treballar. Tot plegat, amb l'objectiu de cooperar per aconseguir una societat on tothom tingui igualtat d'oportunitats. «Cal pensar que, tot i que siguem un poble molt petit, formem part d'un món molt més gran. Aquests són temes dels quals no ens podem escapar i en els que val la pena pensar-hi una mica», diu la regidora d'Ensenyament, Maria Villalta.
Cal pensar que, tot i que siguem un poble molt petit, formem part d'un món molt més gran

La primera activitat programada es va dur a terme el febrer de 2022. Va ser un debat sobre la immigració, amb el politòleg Saiba Bayo, i la tècnica de migració, Asmaa Aouattah. Ara, arriba la segona activitat, que és l'obra de teatre P.A.U. Paisatges als ulls, l'espectacle teatral de la companyia La Fam de la Fera, amb direcció de Carolina Llacher.
El projecte compta amb el suport del Grup Fotogràfic de SVM. L'associació ha ideat el que han nomenat 'La força de la imatge'. Es tracta d'una iniciativa que pretén donar una visió més real de la migració. D'una banda, faran una recol·lecta d'imatges fotogràfiques destacades i vídeos del trajecte que fan els immigrants en pastera i la seva arribada a terra ferma. Amb aquestes imatges, els membres del Grup Fotogràfic realitzaran una exposició i faran la projecció del vídeo resultat del muntatge amb totes les imatges recollides. D'altra banda, programaran un seguit d'entrevistes per tractar el tema. Finalment, les fotografies i el vídeo que facin des del Grup Fotogràfic seran cedides a l'Ajuntament de Sant Vicenç de Montalt, que les posarà a disposició per fer-les itinerar, prèvia petició. La Biblioteca La Muntala acollirà diverses sessions dedicades a la lectura de contes sobre la migració. En aquest sentit, Antònia Caño, la directora de la biblioteca explica: «Hi ha moltes coses que desconeixem i per això volem treballar d'una forma transversal, tant amb petits com amb joves i adults».

P.A.U. Paisatges Als Ulls
L'obra que es durà a terme l'11 de juny a les 19 h al Centre Cívic el Gorg, porta a l'escenari la història de tres persones migrades que han creuat el mar en pastera.
No són actors reals, no és ficció, sinó que són testimonis reals que t'expliquen la seva història de vida
La peça ens mostra aquesta realitat tantes vegades disfressada pels mecanismes del poder: Per què ho van fer? Què significa abandonar la teva terra per buscar una vida millor? A quin preu? És Europa realment la terra promesa? Qui eren abans de partir? Qui són ara? I qui volen arribar a ser?. L'obra va néixer l'any 2019 i ha estat programada en diferents sales com el Teatre Eòlia, la Sala Atrium, o el Festival Grec 2021, i actualment volta per diferents municipis de Catalunya. «El projecte neix de la necessitat de visibilitzar històries de persones que migren per vies no segures, com és el gran cas de tantes persones d'Àfrica, que es llencen al mar en una pastera, en un moment en què als mitjans començaven a haver-hi moltes notícies de totes aquestes persones que es llençaven al mar», explica la directora de l'obra, Carolina Llacher. La peça compta amb cinc persones dalt de l'escenari, tres d'elles són d'origen senegalès, dues han arribat en pastera i una tercera ha vingut per reagrupació familiar. Juntament amb elles hi ha l'actriu caldenca Adriadna de Vilar, que fa de fil conductor de la història, i Josep Maria Barrufet fa l'acompanyament musical. «Aquesta obra segresta el teatre, perquè el que tens a l'escenari no són actors reals, no és ficció, sinó que són testimonis reals que detallen la seva història de vida. Utilitzem el teatre com a un espai de trinxera, de comunicació, per explicar de forma propera unes històries de vida, unes causes i unes conseqüències. Confiem totalment en el poder del teatre com a mitjà de comunicació», conclou Carolina Llacher.
