Doblet d'inauguracions a la Fundació Palau

Per: Irene Gil Martinez

La Fundació Palau de Caldes d'Estrac acull a partir del 22 d'octubre una exposició col·lectiva, comissariada per Mercè Alsina i amb la participació de les artistes Marla Jacarilla, Alicia Kopf, Anna Dot, Laura Torres, Rita Puig-Serra, Almudena Lobera i Irene Solà.

"Vam pensar que era una exposició que anava com anell al dit a una Fundació com la nostra"

L'exposició, que porta per títol 'L'escriptura en el relat artístic', mostra els treballs d'aquestes autores. Uns treballs que s'entrecreuen i altres que es dispersen, i que són fruit de l'experimentació i la fragmentació del jo, tal com la poeta i autora, Susanna Rafart s'ha referit al camp de coneixement de Josep Palau i Fabre. Com en el cas del poeta, aquests treballs se situen en temporalitats obertes. En les seves obres, les autores temptegen camins de recerca que abasten els complexos àmbits de l'escriptura, la visualitat i la materialitat en els quals elles mateixes es fragmenten no tant per constatar el passat sinó per explorar noves aliances i articulacions. L'exposició explora també aspectes com les relacions amb el context de la cultura dels afectes i volen implicar l'audiència d'una manera transformativa. La directora de la Fundació Palau, Anna Maluquer explica: «Quan la Mercè Alsina va venir a proposar aquesta exposició que us presentem, 'L'escriptura en el relat artístic', vam pensar que era una exposició que anava com anell al dit a una Fundació com la nostra: un centre d'art, però també un centre poètic, literari, perquè els interessos de Palau, tan diversos, conflueixen, sobretot, en aquestes disciplines: l'art i la poesia. Si Palau acaba admirant artistes com Picasso, Barceló o Perejaume és per aquesta reinterpretació constant, aquest buscar i explorar noves tècniques, nous recursos expressius encara que acabin donant voltes a un mateix tema». I afegeix: «Les peces que ens presenten són el resultat d'una recerca interior, d'una voluntat ferma de sortir dels marcs establerts. Hi ha obres performatives, llenguatge visual, íntimes revelacions, algoritmes, misteri i un desnéixer per intentar copsar l'escriptura amb ulls nous i lliures dels bagatges ancestrals que tenim tan arrelats en l'inconscient». 'L'escriptura en el relat artístic' es podrà veure a la Fundació Palau entre el 22 d'octubre de 2022 i el 10 d'abril de 2023.

L'exposició està comissariada per Mercè Alsina, doctora cum laude en Història i Teoria de les Arts per la UB (2018). Crítica d'art i membre de l'Associació Catalana i Internacional de Crítics d'Art, ha comissariat de manera independent diverses exposicions i ha publicat en diferents formats sobre art.

'L'escriptura en el relat artístic' es podrà veure a la Fundació Palau entre el 22 d'octubre i el 10 d'abril de 2023

Però aquesta no és l'única inauguració prevista a la Fundació Palau. El 5 de novembre el centre d'art acull novament la inauguració d'una exposició: 'Laura Finestres. El viatge'. L'exposició mostra els treballs de Laura Finestres, artista nascuda a Cabrera de Mar el 1966. La Sala Artigues acollirà treballs de pintura realitzats sobre peces de tela així com escultures sobre paper, i altres tipus de peces, moltes de les quals són treballs inèdits realitzats especialment per a l'exposició a la Fundació i vinculades a l'obra escrita de Josep Palau i Fabre. La mostra es podrà visitar de manera gratuïta entre el 5 de novembre de 2022 i el 5 de febrer de 2023, en horari de dimarts a diumenge de 10.30 a 14 hores, i de dijous a dissabte de 17 a 19 hores.