Especial Llar

3Viles 347 / Octubre 2022

Què és l'arquitectura passiva i com pot ajudar-te a estalviar energia?

Cada vegada més famílies estan buscant l'estalvi energètic, per a estalviar diners i lluitar contra el canvi climàtic. Això comporta un esforç que inclou comprar electrodomèstics amb elevada eficiència energètica, consumir menys energia o reutilitzar. No obstant això, aquest esforç sembla ser insuficient, ja que som responsables del 20% de la contaminació ambiental des de la nostra casa, així que cal anar més enllà.
Per a fer-ho, s'aposta per l'anomenada arquitectura passiva o la doctrina Passivhaus. És una doctrina de construcció que busca la màxima eficiència energètica dins de la mateixa casa.
Aquí es combinen conceptes antics com l'aïllament, amb conceptes nous com la ventilació del doble flux, les renovables o el reciclatge.

Som responsables del 20% de la contaminació ambiental des de casa nostra

El principi de l'arquitectura passiva és buscar l'estalvi energètic màxim. Això sí, això no implica que s'hagi de renunciar a posar la calefacció, sinó que ha d'optimitzar-se per a haver d'usar-se poc. Per a això, s'utilitzen tècniques de construcció basades en el coneixement del terreny i en materials que ajuden a reduir el consum energètic.
La primera manera d'aconseguir estalvi energètic és mitjançant els panells acústics i l'aïllament tèrmic, que són capaços de mantenir una temperatura agradable, d'absorbir la calor i reduir la humitat.
L'energia natural del sol és la que més s'ha d'aprofitar, ja que és gratis i renovable. Per a això, s'usen àmplies finestres de doble i triple vidre, amb ràfecs que puguin generar ombra a l'estiu. Gràcies a això, s'aconsegueix mantenir una temperatura elevada a l'hivern i una agradable en l'estiu, reduint l'ús de la calefacció i l'aire condicionat.
L'orientació també és útil per a estalviar en ventiladors. Això és gràcies a l'anomenada ventilació natural croada, la qual aprofita els corrents d'aire, amb la finalitat d'aconseguir que recorrin tot l'habitatge.
L'arquitectura passiva assoleix reduir el consum energètic fins a un 70%, una xifra que és espectacular. Això sí, encara queda un 30% d'energia que hem de gastar per a tenir una vida confortable. Per això, se sol complementar amb energètiques renovables. Això inclou l'energia solar fotovoltaica, sistemes de bomba de calor amb sòl radiant, etc

Claus per a triar la teva caseta de jardí

A l'hora de triar casetes per a jardí, convé tenir en compte la funcionalitat i l'estil que millor combina amb la resta de la nostra casa. El principal factor que influeix a l'hora de triar una caseta o una altra és el material. La fusta, el metall i la resina són els tres candidats més habituals. T'expliquem les virtuts i els defectes, perquè com a comprador, valoris quin et resulta més convenient.
Fusta. Les seves propietats com a aïllant tèrmic permeten que, a l'hivern, el que guardes a l'interior de la caseta es mantinguin en bones condicions. De la mateixa manera, si algú fa un ús actiu de la caseta com a prolongació de la casa, qui es trobi en el seu interior romandrà resguardat de la calor de l'exterior. Es recomana que s'apliqui un vernís exterior amb el qual augmentar la resistència de la caseta. És convenient aplicar-li un tractament periòdic que la protegeixi de la humitat i de l'aigua.
Metall. Es caracteritzen per ser casetes de jardí resistents i duradores. Són bastant econòmiques, i en ser lleugeres, són més fàcils de transportar. La instal·lació és més senzilla a les casetes de fusta. Quant a la neteja, per a mantenir-la higienitzada n'hi ha prou amb utilitzar una mànega, ja que és un material que s'embruta poc.
Resina. Les casetes de resina són lleugeres. El seu assemblatge és tan senzill que es recomana especialment per als qui són més inexperts. Són resistents a la humitat, però no transpiren, per la qual cosa retenen la calor. En ser tan lleugeres, són molt fràgils. No obstant això, poden pintar-se de moltíssims colors diferents.

Avantatges de llogar un traster

El Self Storage va sorgir als Estats Units en els anys seixanta, i a Espanya en l'actualitat ha aconseguit un gran auge. I és que cada vegada els habitatges es construeixen més petits i l'acumulació d'objectes al llarg dels anys, fa gairebé impossible poder guardar tot en l'habitatge, per la qual cosa ens podem veure obligats a llençar o donar coses que ens fan falta, però que simplement ja no ens hi caben. Per a aquest cas i altres com: un impàs en una mudança, tenir l'estock dels productes en cas de tenir un negoci... llogar un traster pot ser la solució al nostre problema. Els avantatges són:


  • - Adaptabilitat: hi ha trasters de totes les mides en funció de les necessitats personals de cadascun.
  • - Accessibilitat: es poden anar a buscar o deixar coses cada dia de l'any i a qualsevol hora.
  • - Temps il·limitat: no exigeixen permanència mínima ni un màxima.
  • - Seguretat: en la quota mensual inclou una assegurança de les pertinences.
  • - Comoditat: pel fet que es pot guardar tota mena de materials i objectes, es disposarà en l'habitatge de més espai i ordre.