Especial Salut

3Viles 348 / Novembre 2022

Res de pantalles fins als 4 anys, ni móbil fins als 12

Moltes famílies es pregunten fins a quin punt s'han d'establir límits en l'ús de les pantalles entre els infants i els adolescents. Una nova guia sobre aquest àmbit que acaba d'editar la Generalitat ho estableix, per primer cop, de manera molt clara. El resum és: res de pantalles fins als 4 anys, i el mòbil fins als 12, a l'inici de secundària. El document, sota el títol 'Les tecnologies digitals a la infància, l'adolescència i la joventut' estableix aquestes limitacions clares i ofereix tota mena de consells per treure tot el profit educatiu, social i d'oci dels mòbils, tauletes i ordinadors, evitant-ne els riscos associats.

No és si usem o no aquestes tecnologies, sinó si ho estem fent com cal

Sara Soria, psicòloga clínica de la Unitat d'Atenció al Joc Patològic i Altres Addiccions Conductuals del Consorci Sanitari del Maresme, celebra l'edició d'aquesta guia precisament per la seva claredat a l'hora de donar resposta als dubtes que mares i pares es plantegen en aquests àmbits. La publicació, destinada a famílies, centres educatius i altres espais socialtizadors, evita demonitzar les pantalles i les noves tecnologies.
La guia, entre d'altres, estableix quins usos s'han de fer de les pantalles en funció de l'edat i dels espais en què s'utilitzen, així com el temps d'ús recomanable. I deixa molt clar que de 0 a 3 anys, res de res. Cal evitar les pantalles de totes totes, quelcom contrari al que passa en moltes famílies on els nadons gairebé neixen amb un mòbil o tauleta sota el braç.
Dels 4 als 6 anys es recomana una exposició limitada i sempre supervisada, de menys de 30 minuts al dia. Dels 7 als 12 anys es proposa un increment progressiu de l'ús fins a un màxim d'una hora al dia, i encara supervisat, en espais comuns i oberts (és a dir, fora de l'habitació perquè no es pugui consumir d'amagat). En arribar a l'adolescència, que en aquest cas s'estableix als 12 anys o en el salt a secundària, cal començar a respectar l'autonomia d'ús i la intimitat del noi o noia, però també establint certs límits que cal negociar. S'estableix els 12 anys com la millor edat perquè l'adolescent tingui el seu primer mòbil.
El fet de no supervisar directament què consumeix el fill adolescent al mòbil fa que mares i pares hagin d'estar atents a possibles signes d'alerta que puguin indicar un ús excessiu o patològic. Per exemple, que es concentri en excés a la pantalla i no respongui a altres estímuls, que se sobreexciti o es tensi en excés durant el seu ús, que mostri una necessitat imperiosa de connectar-se just quan arribi a casa, que es posi massa nerviós quan és a llocs sense cobertura, si mostra angoixa o irritabilitat quan no pot fer ús d'aquests aparells.

7 hàbits que pots incorporar als teus dies per a millorar la salut

Tots sabem que realitzar exercici físic, dormir bé i portar una alimentació equilibrada resulta clau per a protegir l'organisme i allunyar-nos malalties. Compartim set hàbits que pots incorporar fàcilment als teus dies. Asseure't sempre a la taula al moment de menjar resulta clau, i evitarà les ingestes desmesurades. Evitar les pantalles 30 minuts abans de dormir resulta fonamental per a millorar la qualitat del son. Inclou una fruita o una verdura en cada menjar, amb la finalitat de sumar aliments saludables i nutrients de qualitat.
Exposa't al sol, almenys 10 minuts cada dia, ja que té grans avantatges sobre el nostre cos, com l'estímul a la síntesi de vitamina D. A més, la llum solar millora el nostre estat d'ànim. Beu més aigua, amb o fora dels menjars. Una hidratació adequada col·labora amb molts processos metabòlics que resulten de gran importància per a la salut de l'organisme. Camina o balla, almenys 20 minuts diaris.
Llegeix almenys un parell de pàgines cada dia. Estimula l'activitat intel·lectual i el rendiment cognitiu.

Shinrin-Yoku, la cura contra l'ansietat és als boscos

El Shinrin-Yoku és una paraula japonesa que es tradueix literalment com "absorbir l'atmosfera del Bosc" i que s'ha utilitzat per a donar nom a una teràpia sorgida en els anys 1980 al país nipó que consisteix a desconnectar del món urbà i endinsar-se en el bosc amb l'objectiu de millorar la salut tant física com mental. La seva finalitat no és fer exercici físic, per la qual cosa no és necessari córrer ni tan sols fer senderisme.
Es tracta de caminar lentament, fusionar-se amb la naturalesa, parar atenció als sons que ens emet la terra: l'aigua dels rierols, el vent, el moviment de les fulles...
Són molts els beneficis que ens aporta aquesta tècnica:
  • • Disminueix l'estrès i l'ansietat
  • • Ens aporta felicitat
  • • Millora el son
  • • Més capacitat de concentració
  • • Redueix el ritme cardíac i el cortisol
  • • Incrementa l'activitat intestinal
  • • Augmenta el nivell de les cèl·lules NK (Natural Killers), és a dir, aquelles que serveixen per a combatre les malalties.