Entrevista a la il·lustradora Mercè Armengol

Missé, un personatge de conte que s'ha convertit en una nina

Per: Irene Gil Martinez

La llavanerenca va posar a la venda el seu tercer conte infantil 'Missé' fa un any, el Sant Jordi 2021 i, ara, surt a la llum la resta del projecte. La protagonista del conte, un personatge dolç i entranyable, traspassa la barrera del paper per convertir-se també en una nina.

"Els meus quatre fills són i han estat sempre la meva font d'inspiració"

El projecte de la Missé comença fa tres anys, quan l'autora decideix fer un gir a la seva trajectòria com a il·lustradora: «Em vaig adonar que el llibre il·lustrat per 8-12 anys ja no es porta i que havia d'anar a una il·lustració més infantil. Així vaig anar a parar al projecte de la Missé. Els meus quatre fills són i han estat sempre la meva font d'inspiració, però volia només un protagonista i els meus fills van en paquet de 4, no els puc separar. Així que, com que sempre em baso en fets reals, i a mi de petita em deien Missé, m'he inspirat en la meva infància per crear aquest personatge», explica Armengol.

La Missé neix del dibuix, de la imatge d'una nena feta només amb unes línies justes i necessàries. «Dibuixant-la li vaig donar vida i expressió, i al seu voltant va sorgir una història plena de valors», diu l'autora. «A més, vaig fer aparèixer una companya inseparable de la Missé, la conilleta Dory». diu. I segueix: «Un cop vaig tenir la història feta, em va entrar la necessitat de traslladar tota la tendresa del dibuix i la paraula a la dolça i càlida nina».

"Un cop vaig tenir la història, em va entrar la necessitat de traslladar-la a una dolça i càlida nina"

«Les primeres nines les vaig confeccionar amb ganxet. Després de tres o quatre intents, vaig aconseguir teixir la nina que volia, la definitiva. Aleshores en vaig fer un patronatge per poder-la fer amb roba i crear la nina suau i amorosa que ja podem abraçar», diu. «A mi m'agradava molt jugar a nines, però sobretot vestir-les. Així que li he fet vestits, tant a la Missé com a la conilleta Dory, i fins i tot una maleta on s'hi poden posar a dormir totes dues», explica amb emoció.

El conte de la Missé està escrit amb lletra lligada i acompanyat per il·lustracions espectaculars. El conte, pretén traslladar els més grans a la seva infantesa i endinsar els més petits en la màgia de la lectura i l'educació en els valors. Té 36 pàgines i està disponible en tres idiomes (català, castellà i anglès). El conte i la nina es poden adquirir a través del web misse.mercearmengol.com, així com a llibreries i botigues especialitzades. Mercè Armengol mostra el seu interès i les ganes per ampliar el projecte: «Jo ja porto posada la polsera de la Missé. I, si té èxit, ja tinc el segon conte al cap».


Mercè Armengol

Apassionada pel dibuix i les arts plàstiques des de ben petita, es forma en Biologia i en Higiene Bucodental per acabar professionalment dedicada al camp de l'Odontologia. Però la seva vida canvia l'any 1995, amb el naixement de la seva primera filla. En aquest moment, decideix dedicar-se de ple a la carrera de ser mare.
L'any 2002 s'inicia de manera autodidacta en la tècnica de l'oli i descobreix la seva passió pel retratisme. Més endavant es forma en la pintura a l'oli fonamentada en la tècnica del Renaixement, a l'estudi d'un prestigiós mestre, i es forma també en disseny gràfic digital, per començar el seu camí com a il·lustradora de contes. L'any 2015 publica el seu primer conte 'Natasha, història d'una adopció', basat en fets autobiogràfics. El 2018 publica 'Sant Joan i el Solstici d'Estiu' un conte carregat de màgia i de fantasia amb els seus fills com a protagonistes.