
Can Masriera, la seu de la Fundació Casa de la Misericòrdia
Per: Irene Gil Martinez
La Fundació Casa de Misericòrdia de Barcelona (FCMB) és una entitat de caràcter social i sense ànim de lucre, fundada l'any 1581 al barri del Raval de Barcelona. La seva missió és acollir, acompanyar i educar infants en situació de vulnerabilitat, oferint, al mateix temps, el màxim suport possible a les seves famílies. El nucli de la seva tasca social es porta a terme a la residència infantil Elisabets, al Raval. En el seu dia a dia treballen a fons per desenvolupar i fer valdre el seu model d'intervenció social. És un model propi i amb característiques específiques: la universalitat, el caràcter preventiu, l'educació integral de l'infant, el treball amb les famílies, etc.
El passat mes de març vam acollir un grup de 20 refugiats ucraïnesos que fugien de la guerra
La FCMB compta amb Can Masriera, una antiga masia restaurada de l'any 1665 envoltada de bosc i a tocar de mar, situada a Sant Andreu de Llavaneres.
Quan comença a formar part de la Casa de la Misericòrdia la masia Can Masriera?
L'any 1931, fa quasi un segle, la família Masriera va fer donació a la Fundació d'aquesta masia del S. XVII, a Sant Andreu de Llavaneres, amb la finalitat que els infants que acollia la Fundació poguessin anar de vacances a l'estiu. La masia va arribar a estar en molt mal estat i recentment, poc abans de la Covid, es va restaurar completament, tant l'edifici com el seu entorn, per tal de convertir-lo en un excel·lent recurs per al lleure infantil i juvenil.

Què s'hi fa?
A banda de les colònies que cada mes de juliol hi fan els infants de la mateixa Fundació, la casa està oberta durant tot l'any a grups d'escoles, esplais, casals, famílies, etc. La casa està completament equipada per acollir persones amb discapacitat. Disposa de piscina, camps de futbol i bàsquet i es troba a pocs minuts de la platja en cotxe. Es tracta d'un indret realment privilegiat, entre el mar i la muntanya, en un poble tranquil i acollidor, i a només trenta minuts de Barcelona.
Quanta gent participa en el dia a dia de Can Masriera?
Habitualment hi treballen quatre persones de la Fundació i ara, en temporada alta, hi ha dues persones més de reforç, que formen part del grup d'ucraïnesos que vam acollir al març. Per a elles ha estat una oportunitat inesperada d'inserció sociolaboral, i no l'hem volgut desaprofitar.

Precisament, en els darrers mesos heu col·laborat amb l'Ajuntament de Llavaneres, amb l'acollida d'un grup de 20 infants refugiats ucraïnesos.
Sí, així és. A petició de l'Ajuntament de Llavaneres, el passat mes de març vam acollir un grup de vint refugiats ucraïnesos que fugien de la guerra. La majoria eren infants provinents d'un orfenat de Kíiv. Van estar a Can Masriera durant dos mesos i ara, sortosament, ja disposen d'habitatges al poble i els nens poden anar a l'escola.
Volem ser cada vegada més, un actor rellevant, un dinamitzador en l'àmbit del lleure i la vida socioeducativa de Llavaneres
Quin és el vostre paper en el municipi de Llavaneres?
Ja som, i volem ser cada vegada més, un actor rellevant, un dinamitzador en l'àmbit del lleure i la vida socioeducativa de Llavaneres i, per extensió, de tota la comarca del Maresme. Un exemple molt clar d'això és la voluntat d'organitzar anualment un concert d'estiu, a Can Masriera, que formi part del programa de la festa major del poble. Malauradament, aquest any no ho hem aconseguit per manca de patrocinadors, però l'any vinent ho tornarem a intentar!
La Fundació Casa de Misericòrdia de Barcelona finança la totalitat de l'acció social amb el rendiment del patrimoni de l'entitat. Un patrimoni que ha anat acumulant al llarg del temps a base d'herències i donacions.