En marxa la campanya per presentar el porta a porta

Per: Irene Gil Martinez

L'any 2000, els municipis de Tiana, Tona i Riudecanyes van implantar per primer cop a Catalunya un servei de recollida selectiva porta a porta. El 2019, més de 200 municipis catalans ja havien implantat totalment o parcial, aquest mateix sistema que avui en dia segueix en expansió. A Sant Andreu de Llavaneres, el sistema de recollida d'escombraries porta a porta es va portar a votació al ple de l'Ajuntament el 9 de novembre de 2021, en una sessió plenària extraordinària. L'aprovació es va fer amb el suport de la majoria de grups municipals, ERC -al govern-, C's, PP, Movem i PSC; Junts es va abstenir.

El nou servei de recollida i la neteja viària s'han adjudicat a l'empresa Fomento, Construcciones y Contratas (FCC). La previsió és que a mitjans d'aquest any 2022 desapareguin les àrees de contenidors dels carrers i les escombraries es recullin a la porta de casa. D'aquesta manera, es dissenyarà un calendari setmanal, que marcarà els dies en què el servei recollirà les fraccions de brossa -la fracció orgànica, el paper i el cartró, els envasos i el rebuig-, excepte el vidre, que s'haurà de dipositar als contenidors. L'aposta per aquest nou sistema es deu a l'experiència d'altres municipis catalans, que ha demostrat que el reciclatge millora notablement: «És una aposta clara i decidida per la sostenibilitat i la lluita contra el canvi climàtic», explica el regidor de Medi Ambient, Jordi Roldós. I afegeix: «Tots volem un Llavaneres més net, ben segur que ho podrem portar a terme».

S'a engegat una campanya de comunicació per donar a conèixer el nou sistema de recollida

Ara, amb la proposta ja consolidada, s'ha engegat una campanya de comunicació per donar a conèixer el nou sistema de recollida al conjunt de la població. Fins ara, els veïns i veïnes del municipi han rebut a les seves bústies un full informatiu i s'ha dedicat un espai per parlar del tema a la revista municipal. A més, s'han convocat els administradors de finques del municipi per explicar-los la iniciativa i per tal que aquesta sigui tot un èxit. Després d'explicar-los els detalls del nou sistema de recollida, se'ls ha demanat que traslladin la informació i les novetats a les comunitats de veïns del poble. Roser Richarte, veïna del municipi i integrant del grup 'Llavanerencs indignats' expressa la seva preocupació: «La gent estem a favor de la separació de residus, però ens fa por com es gestionarà el porta a porta, veient el desastre que està sent el seguiment de la gestió dels residus amb contenidors», diu. I afegeix: «A dos mesos vista de la implementació hem rebut informació, però no s'està fent pedagogia com es va dir. Ens fa molta por el seguiment que es farà, perquè el que estem vivint cada dia és una manca total de supervisió i la veritat és que estem amoïnats. Esperem que no sigui un fracàs, nosaltres posarem de part nostra».

El nou servei de recollida i la neteja viària s'han adjudicat a l'empresa Fomento, Construcciones y Contratas (FCC)

En el darrer informe encarregat per la regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament de Llavaneres i que es va dur a terme el 4 de gener de 2021 s'exposa que, segons la zona del poble, a la bossa d'orgànica hi havia entre un 11,5 i un 20% d'impropis, és a dir, de restes que s'haurien de reciclar en altres contenidors, com ara envasos, vidre, residus tèxtils, cartró, restes de poda o càpsules de cafè. De fet, a partir d'aquell moment, es va començar a estudiar un nou sistema de recollida de residus per lluitar contra el canvi climàtic i, alhora, fer front a les penalitzacions econòmiques per no separar correctament els residus.