Caldes aposta per la millora del paisatge urbà i la regulació de les façanes dels edificis

Per: Irene Gil Martinez

El ple de l'Ajuntament de Caldes d'Estrac va debatre en el setzè punt de l'ordre del dia de l'última sessió ordinària celebrada el passat 28 de març, una moció del grup polític municipal de Gent d'Estrac sobre la millora del paisatge urbà i la regulació de les façanes dels edificis del municipi. Gent d'Estrac, en aquesta moció planteja l'elaboració d'una ordenança municipal reguladora per a determinar els criteris d'intervenció arquitectònics i artístics i establir els procediments.

Albert Batlle, el portaveu del grup polític, va puntualitzar que aquesta proposta ja s'havia presentat amb anterioritat, concretament a la sessió plenària del passat mes de setembre, i ara es tornava a portar a aprovació plenària amb la voluntat d'accelerar el procediment. No obstant això, Batlle va comentar que aquell mateix dia havia rebut un informe dels serveis tècnics municipals on s'explicava com s'havia avançat amb el tema i com aquest s'ultimaria pròximament. En aquest sentit, l'alcalde Òscar Baró va dir: «Inicialment s'està treballant en unes recomanacions, mitjançant una carta de colors, que posteriorment es convertiran en una ordenança municipal».

Inicialment s'està treballant en unes recomanacions, mitjançant una carta de colors

Davant el compromís de l'alcaldia d'aprovar abans de l'estiu les disposicions per garantir que la textura, disposició i color de façanes i teulades dels edificis respondran a criteris tècnics i artístics adequats, Gent d'Estrac va retirar l'Ordenança de Millora del Paisatge Urbà i Reguladora de les façanes, que havia presentat, per així facilitar el consens. «Bàsicament, es tracta d'aplicar l'estudi cromàtic que en el seu dia va elaborar el despatx d'arquitectura A.Nuñez i Associats, que reparteix Caldes en tres zones: la central (Camí Ral, Riera i adjacents), l'alta o dalt de Caldes (Major, Església i voltants) i la marítima. A totes, els colors de les construccions de Caldes, s'obtenen de la composició del blanc amb les terres naturals i afecten tots els elements de les façanes, des de la pedra a la serralleria, passant per la ceràmica, la pintura, l'arrebossat, la fusteria i els esgrafiats», explica Batlle. I afegeix: «Tots aquests punts no estan prou recollits al Pla General vigent i, per tant, cal que es detallin, perquè el nou POUM que també els fixarà, avança molt a poc a poc i tardarà a ser d'aplicació».

Caldes d'Estrac ha anunciat que ja estan en marxa les noves subvencions per a la rehabilitació d'edificis i habitatges

Aquelles persones interessades a participar en la 32a Cursa Popular de Caldes d'Estrac 3 Viles poden inscriure's a través de la pàgina web www.gesport.cat, fins al divendres 8 d'abril, a les 9 h o fins a arribar a les 500 persones inscrites. També serà possible inscriure's, en cas que el diumenge 10 d'abril entre les 7.30 i les 8.45 h quedin places disponibles. La inscripció , en aquest cas, es podrà fer a la zona habilitada a l'Esplanada de Can Muntanyà. Totes les persones inscrites a la cursa rebran una samarreta amb el logotip de la prova i una bossa del corredor, amb obsequis de les empreses patrocinadores.

La cursa serà prova oficial del Circuit Maresmenc de Curses 2022 promoguda per Gesport i Championchip i alhora serà la seu de l'entrega de premis d'aquesta Lliga de l'edició 2021.

Fons Next Generation

D'altra banda, i referent a l'habitatge, Caldes d'Estrac ha anunciat recentment que ja estan en marxa les noves subvencions per a la rehabilitació d'edificis i habitatges, que presenta el Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya. Així doncs, en el marc dels fons europeus Next Generation, els veïns i les veïnes del municipi podran sol·licitar diferents línies de suport econòmic per a l'arranjament d'edificis, la millora de l'eficiència energètica dels habitatges particulars i l'elaboració del llibre de l'edifici.

En aquest sentit, s'ha constituït l'Oficina Tècnica de Rehabilitació, un espai que té com a objectiu ajudar a la ciutadania a sol·licitar i gestionar els ajuts. També permet a la ciutadania sol·licitar el suport d'un tècnic que els acompanyarà durant tot el procés, des del diagnòstic gratuït del seu edifici per a valorar la viabilitat de la subvenció fins a la tramitació d'aquesta, i al llarg del projecte i de l'execució de les intervencions.

La iniciativa sorgeix de la voluntat de la Unió Europea de lluitar contra el canvi climàtic i promoure l'estalvi energètic a les llars europees. Pròximament, s'obrirà al web de tràmits de la Generalitat de Catalunya les diferents línies de suport econòmic perquè les persones interessades puguin presentar les sol·licituds i la documentació necessària telemàticament.